کنکوری درس خواندن در امتحانات دی ماه
اگر شما هم دانشآموز هستید، احتمالا با نزدیک شدن به امتحانات دی ماه، نگران این هستید که چطور همزمان هم برای امتحانات پایان ترم، هم برای کنکور درس بخوانید. این نگرانی برای دانشآموزان کنکوری بیشتر هم میشود زمانی که میبینند داوطلبان پشت کنکوری، بدون داشتن دغدغه امتحانات با خیال آسوده فقط در حال مطالعه کنکوری هستند و نیازی نیست که وقت و برنامهشان را بین مطالعه برای امتحانات و کنکور تقسیم کنند. یکی از مسائلی که دانشآموزان با آن مواجه هستند، این است که برای درس خواندن به شیوه کنکوری در ایام امتحانات پایان ترم، به مشکل برمیخورند و نمیدانند باید به شیوه تستی درس بخوانند یا تشریحی. یا اینکه بعد از مطالعه، چگونه به صورت تستی کار کنند.
🔰کنکور یا امتحانات دی ماه کدام مهم تر است؟
موفقیت در امتحانات و دیدن نمرات بالا، برای همه ما رضایتبخش است و احساس خوبی دارد. اما فراموش نکنید که ۴۰ درصد از موفقیت شما در کنکور مربوط به امتحانات نهایی و ۶۰ درصد دیگر آن، به خود آزمون بستگی دارد. پس امتحانات دی تنها بخشی از این مسیر مهم برای رسیدن به هدفتان است.
🔰پیشنیازها برای مطالعه در ایام امتحانات دی ماه
- روش مطالعه مناسب درس خواندن خود را پیدا کنید
- برنامهریزی صحیحی در دوران امتحانات داشته باشید که هم نمره خوبی کسب کنید و هم اینکه از کنکور و مطالعه برای آن فاصله نگیرید.
🔻 برنامهریزی برای امتحانات دی ماه
برنامهریزی مهمترین بخش برای موفقیت در هر مسیری است و از هدر رفتن زمان و انرژی شما جلوگیری میکند. برای اینکه در امتحانات زمان زیادی تلف نکنید و از کنکوری خواندن خود عقب نیفتید، به یک برنامهریزی دقیق برای امتحانات دی نیاز دارید. میتوانید طبق این روش برنامهریزی پیش بروید:
فراموش نکنید که برنامهریزی باید شخصیسازی شود. هر دانشآموز پس از شناخت نقاط قوت و ضعف خود، و مخصوصا با توجه به شرایط شخصی خود تصمیمگیری میکند که چقدر از زمان خود را صرف مطالعه تشریحی و چقدر را صرف تست زدن و حتی چقدر از زمان خود را صرف مرور دروس پایه
کند.
قبل از هر چیز دوره زمانی ایام امتحانات را به سه مرحله تقسیم کنید:
۱. قبل از شروع شدن امتحانات. یعنی دوران فرجه که برای آمادهسازی قبل امتحانات است.
۲. ایام امتحانات. که معمولا ۳ تا ۴ هفته طول می کشد.
۳. بعد از امتحانات. که تا یک هفته می توانید برای آن برنامه بریزید.
میتوانید برای هر یک از این سه مرحله، طبق این این برنامه پیش بروید:
🔰برنامه ریزی قبل از شروع امتحانات دی ماه
در این مدت برای امتحانات آماده میشوید و معمولا برای امتحانات اول، دوم و سوم مطالعه خواهید کرد.
البته ممکن است کسی از شما ترجیح بدهد به جای مطالعه این سه درس اول، کتاب هایی دیگر را در برنامه بگذارد.
توصیه می کنم درسهای دشوار را در این بازه زمانی مطالعه کنید.
🔻سهم دروس پایه دهم و یازدهم
اگر شما دانشآموز پایه دوازدهم هستید، باید همچنان دروس پایه دهم و یازدهم را در برنامه مطالعاتی باید داشته باشید، اما به نسبت کمتری از دروس دوازدهم. اینجا مشخص می شود که اهمیت دروس پایه در ایام امتحانات، از بین نمی رود. بلکه به نسبت دروس دوازدهم کمتر می شود. یعنی مطالعه کنکوری آن ها کاملا متوقف نمی شود. همچنان که در دروس دوازدهم مطالعه کنکوری و تست زدن را خواهید داشت.
🔰برنامه ریزی برای کنکور در ایام امتحانات
این مرحله در واقع طولانی ترین مقطع و مرحله زمانی است. یعنی بیشترین بازدهی و کارهای مهم را در این زمان باید انجام بدهید.پس نباید این مدت طولانی را از دست بدهید.
ایام امتحانات زمان خوبی برای بستن دروس نیمسال اولتان است.
میتوانید برای مطالعه در ایام امتحانات طبق این الگو پیش بروید:
🔻کتاب درسی خود را مطالعه کنید
کتاب را با دقت بخوانید و روی تک تک کلمات آن تمرکز کنید. مهم است که بر کتاب احاطه کامل داشته باشید.
🔻جزوه معلم را مطالعه کنید
امتحانات را معلم خود شما طراحی میکند پس اگر گرفتن نمره بالا برایتان مهم است، جزوه معلمتان را بخوانید.
🔻مثالهای حل شده کتاب درسی را چند بار حل کنید
🔻تستهای اصلی آن مباحث را حل کنید
منظور از تستهای اصلی، سوالات آزمون سراسری سالهای قبل است. این کار به مطالعه کنکوری شما کمک میکند.
🔻بعد از هر امتحان، تستهای آن درس را حل کنید
مثلا در درس زیستشناسی برای هر روز بعد از امتحان 10 تست از مباحث آن را حل کنید.
🔰برنامه ریزی برای کنکور بعد از امتحانات
در این مدت زمان می توانید آخرین میخ بر تابوت دروس نیمسال اول را بزنید. با تمرکز بر تست زنی و تحلیل آزمون می توانید این بخش از کار را انجام دهید.
این یک هفته دقیقا همان یک هفته ای است که اکثر مدارس و کلاس های درس همچنان در حال و هوای امتحان هستند و تدریس جدی و زیادی از نیمسال دوم آغاز نشده است. پس بهترین فرصت است که شما هم نیمسال اول را ببندید.
🔰از فواصل بین امتحانات استفاده کنید
منظور از جای خالی، همان فاصله چند روزه است که در برنامه امتحانات دی ماه وجود دارد. حتما آن ها را با دو کار همزمان پر کنید:
- تست زنی از دروس نیمسال اول امتحاناتی که برگزار شدند.
- جمع بندی از دروس پایه با اولویت بندی توضیح داده شده.
🔰 در پایان، برای موفقیت بیشتر به این نکات توجه کنید.
۱. تشابه سوالهای کنکوری با کتاب درسی را مورد نظر قرار دهید.
۲. پتانسیل سوالهای کتاب درسی و مفاهیم آن را برای طرح تست، با دقت بررسی کنید.
۳. تستها را بدون در نظر گرفتن گزینهها و به عنوان سوال تشریحی حل کنید.
۴. فراموش نکنید که مرز بین تست و سوال تشریحی، در سالهای اخیر کمرنگ شده است؛ بنابراین، مطمئن باشید بسیاری از مطالبی که در ایام امتحانات دی ماه مطالعه میکنید، سهم قابل توجهی در بودجهبندی سؤالات آزمون سراسری دارند؛ پس فرصت طلایی مطالعه آنها را از دست ندهید.
۵. درصدی از سوالات کنکور، از متن، مثال، تمرین، پرسش، فعالیت و تصاویر کتاب درسی است؛ بنابراین، لازم است که در همه موارد کتاب درسی تمرکز کنید.
در هنگام مطالعه برای امتحان، اولویت با تسلط پیدا کردن بر مطالب تشریحی است. اگر بر مطالب مفهومی و تشریحی تسلط داشته باشید، میتوانید به تستها پاسخ دهید؛ اما عکس این قضیه اشتباه است.
امتحانات دی ماه زمان بسیار مناسبی برای جبران عقب ماندگیها و یا جمع بندی دروسی که تا امروز خوندهاید محسوب میشود. امیدوارم از این ایام بهره ببرید و امتحانات خوبی را تجربه کنید.
برای داشتن یک مشاور که در تمام مراحل همراه شما باشد شرایط مشاوره را دنبال کنید.
دکتر محمد سعید اکبری
مشاور و مدرس کنکور